Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Chant d’Eole: Blanc de blanc – Brut


 

De Blanc de blanc – Brut van Chant d’Eole is een echt goudhaantje afgaand op medailles die hij de voorbije jaren bij elkaar heeft gesprokkeld.

Ik proefde de cuvé die gedegorgeerd werd in 2020. Die editie bestond uit een blend van chardonnay (98%) en pinot blanc (2%). Afhankelijk van de omstandigheden in de wijngaard kunnen die percentages van jaar tot jaar licht schommelen, maar deze verhoudingen met een bijna mono-cépage van chardonnay en een toefje pinot blanc lijkt toch de toverformule van deze cuvé te zijn. De teeltwijze was traditioneel. Bij het persen werden de volledige trossen gebruikt, wat voor een meer uitgesproken structuur zorgt in de wijn. Daarna volgde een koele fermentatie.

Deze cuvé werd gemaakt volgens de méthode traditionnelle en bij botteling hield men nog 7,2 gr/l restsuiker over. De wijn heeft 21 maand sur lattes gelegen en na de dégorgement volgde nog een periode van 3 maand rijping op de fles voor hij in de handel kwam.

De wijn kent een gemiddeld alcoholpercentage van12,5%

Tot zover de facts and figures, maar wat deed de wijn in het glas?

Deze mousserende wijn wordt gekarakteriseerd door een uitbundige en fijne parelingIn de eerste neus merken we vooral veel fraicheur met aroma’s van citrus, groene appel en onrijpe peer. In de tweede neus komt ook de brioche en de amandel naar boven.
De wijn kent een vrij strak mondgevoel met in de aanzet fijne zuren, die in de middenbouw plaatsmaken ook plaatsmaken voor rondere toastaroma’s, in de finale mooi afgerond met een klein bittertje.

Deze toegankelijke, frisse mousserende wijn kan geserveerd worden als aperitief, maar past ook goed bij kortgebakken sint-jacobsvruchten, afgewerkt met wat amandelschilfers. Bij voorkeur drink je hem jong. De meerwaarde van deze wijn zit immers in de combinatie van fraicheur met de typische gistaroma’s en die zitten momenteel mooi in balans. Bewaarpotentieel van ongeveer 5 jaar

De Blanc de Blanc brut van Chant d’Eole is een echt prijsbeest. Vrijwel elk jaar wordt hij bekroond in een concours, wat wijst op een constante goede kwaliteit. Een greep uit de prijzenkast:

  • Gouden medaille in de categorie mousserende wijnen bij de Verkiezing van Beste Belgische Wijnen (VVS) in 2013, 2014, 2015, 2017, 2019 en 2022
  • Zilveren medaille in de categorie mousserende wijnen bij de Verkiezing van Beste Belgische Wijnen (VVS) in 2018, 2020, 2021
  • Coq de Cristal. Beste Waals Product 2016
  • Gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles 2019
  • Gouden medaille op de wedstrijd Chardonnay du Monde 2020
  • Gouden medaille op de Frankfurt International Trophy 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *