Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Château Bon Baron: La Grande “Tresor” – 2015


  • Domein: Château Bon Baron
  • Cuvée: La Grande – serie Trésor
  • Wijnjaar: 2015
  • Appellatie: AOC Côtes de Sambre et Meuse
  • Druiven: assemblage van gamaret (50%) en garanoir (50%)
  • Bodem: deze wijn is afkomstig van de wijngaard Falmagne die langs de oevers van de Maas ligt en vooral een ondergrond van klei, leem en kalk heeft. De keuze om op deze ondergrond gamaret en garanoir aan te planten, werd mee genomen door de Zwitserse wijnbouwer en landbouwingenieur Jean-Laurent Spring.
  • Manuele oogst
  • Vinificatie en opvoeding: twee jaar opvoeding op nieuwe Franse eik
  • Alcoholpercentage: 13%
  • Bekroningen: Gouden medaille op verkiezing Beste Belgische Wijn 2017

La Grande is robijnrood van kleur, medium intens, helder en zuiver. Aan de rand zien we een lichte kleurevolutie.

In de eerste neus domineert rood fruit (kersen, frambozen, …), wat een aangename verrassing is gezien de leeftijd van de wijn. Na het walsen komen daar ook bosvruchten bij en een lichte kruidigheid. De houtopvoeding zorgt voor een lichte vanilletoets.

In de mond proeven we in de aanzet rode kersen, in de middenbouw ondersteund door fijne zuren, die aanhouden tot in de finale, waarin ook het fruit weer komt opzetten. Het fruit domineert in de afdronk, die middellang is. De zeer soepele tannines van La Grande zorgen voor een sappig mondgevoel.

Een fruitige, vlot drinkbare rode wijn die een ideale compagnon is voor de antipasti en die daarna op tafel mag blijven staan voor de primi pati. De levendige fruitigheid is een mooie verrassing voor een wijn die toch al 8 jaar oud is. De wijn is nu klaar om te drinken, bij langer bewaren bestaat het risico dat de fruitaroma’s zullen verminderen.

Zowel de fruitaroma’s als de de soepele tannines zijn typisch voor de gamaret en garanoir, allebei kruisingen van de gamay en de (witte!) reichensteiner, ontstaan in Zwitserland. De gamaret zorgt vooral voor het fruit in de blend, terwijl de garanoir verantwoordelijk is voor de kruidige toets. De belangrijkste aanplant van beide druiven vinden we in Zwitserland, maar gamaret is sinds 2008 ook toegelaten in Beaujolais. Behalve bij Château Bon Baron blijft de aanplant van de gamaret en de garanoir in België zeer beperkt. Domein Ravenstein heeft een cuvée Le petit noir met een assemblage van 50/50% gamaret en garanoir.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *