Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Circulaire wijnbouw in theorie en praktijk, een kort verslag van de studienamiddag van WOW


Op 4 december organiseerde de Vereniging voor Wijnbouwers in Oost- en West-Vlaanderen (WOW) in Kortrijk een studienamiddag over circulaire wijnbouw.
Guy Wollaert, voorzitter van WOW, schetste de uitdagingen voor de globale en de Belgische wijnbouw op het vlak van klimaatverandering, biodiversiteit en pollutie.
Vicky Corbeels, die aan UA onderzoekt hoe (Belgische) wijnbouwers duurzamer kunnen werken, schetste een institutioneel kader op basis van de Europese klimaatdoelen en de situatie van de Belgische wijnbouw vandaag.
Daarna volgden nog voorbeelden van circulaire technieken die kunnen gebruikt worden in de wijnbouw met vertegenwoordigers van Hello Water, Energy Vision, Vito, Etivoet en Tastefever. Tine Demoor van Vlaio gaf toelichting bij verschillende subsidiekanalen waarop wijnbouwers die willen inzetten op duurzaamheid, een beroep kunnen doen.
Slide presentatie Vicky Corbeels - Onderzoek en institutioneel kader
Slide presentatie Vicky Corbeels – Onderzoek en institutioneel kader
De uitdagingen zijn groot, maar de studiedag toonde ook aan dat Vlaanderen over heel wat technische know how beschikt en dat er veel kan bereikt worden als het (duurzame) bedrijfsleven en de wijnbouwers elkaar vinden

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *