Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Eerste Gault&Millau Belgische Wijngids is een feit (incl. kort interview met Marc Declerck, CEO van Gault&Millau Benelux)


Maandag 26 juni werd onder ruime belangstelling van de pers en meer dan 350 genodigden de allereerste Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld in het Steigenberger Wiltcher’s Hotel in Brussel.

De Gault&Millau Belgische Wijngids pakt meteen groot uit. De gids bevat profielen van 82 Belgische wijndomeinen. 300 Belgische wijnen werden ter evaluatie ingezonden en van 172 daarvan vind je in de gids gedetailleerde proefnotities. De jury van deze gids bestond uit 30 sommeliers en wijnprofessionals die tijdens een uitgebreide proefsessie in Tour & Taxis in het najaar van 2022 hun bevindingen deelden. Het hele proces en de redactie van het boek werd begeleid door Gido Van Imschoot en Stefaan Soenen, die hun strepen al ruimschoots verdiend hebben in de Belgische wijnwereld.

In tegenstelling tot de Belgische Wijngids van Vino.be, werden de wijnen in de Gault&Millau Belgische Wijngids niet gerangschikt in een sterrensysteem, maar om toch een onderscheidende factor in te bouwen erkende de jury uiteindelijk 42 wijnen als coup de coeur. Binnen die groep werden er ook nog 18 bekroond met een Belgian Wine Award 2023. De Wine Awards werden uitgereikt in vijf categorieën: wit, rood, mousserend en – opvallend – mousserende rosé en demi-sec wijnen.

Bij de winnaars een aantal gedoodverfde favorieten zoals Domaine du Chant d’Eole, Château Bon Baron en Aldeneyck, maar zoals het ook al uit andere concours bleek, is het duidelijk dat ook de jongere domeinen zoals Ravenstein en Dappersveld-Woestijn klaar staan om hun plaats op te eisen. Als we gaan vergelijken met de “5 sterren” wijnen van de gids van Vino.be, dan zien we dat er zeker op het vlak van de mousserende wijnen, enige overeenstemming is bij de proefpanels. Zo valt de Ruffus Grand Millisimé 2018 in beide gidsen in de prijzen. Bij de witte wijnen daarentegen waren de jury’s duidelijk een andere mening toegedaan, want er is geen enkele overlap tussen beide gidsen.

logo Gault&Millau Belgian Wine Awards 2023

Als we de geografische spreiding van de besproken domeinen, de coup de coeurs en de Wine Awards bekijken, dan valt meteen op dat de provincie Limburg het best bedeeld is met 22 besproken domeinen, 12 (van de 42) coup de coeurs en 5 van de 18 Wine Awards. Die cijfers hoeven niet helemaal te verwonderen aangezien de provincie Limburg met iets meer dan 627.000 liter en 40 geregistreerde wijnbouwers tot de meeste productieve wijnprovincies van België behoort (cijfers 2022 FOD Economie). Qua opbrengst moet Limburg enkel Henegouwen laten voorgaan (798.988 l) en qua aantal wijnbouwers moet ze zelfs geen enkele andere provincie boven zich dulden .  Kwaliteit is niet hetzelfde als kwantiteit natuurlijk, maar hoe groter de opbrengst en hoe meer wijnbouwers, hoe groter de potentiële kans op succes .

Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen delen een tweede plaats wat het aantal besproken domeinen in de gids betreft. Voor het aantal coup de coeurs moet Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen laten voorgaan.

Wallonie vertegenwoordigt 40% van alle wijnbouwers in België en heeft Vlaanderen de laatste jaren zelfs ingehaald qua wijnproductie: 1.542.096 vs 1.508.810 liter (cijfers 2022 FOD Economie). Dit vertaalt zich voorlopig nog niet helemaal in het aantal coup de coeurs in deze gids, maar als we naar het aantal Wine Awards kijken, zie we die verhouding wel weerspiegeld. Binnen Wallonië delen Namen en Henegouwen evenveel coup de coeurs. De provincie Namen haalt de meeste Wine Awards binnen van de Waalse provincies (3).

De Belgische Wijngids van Gault&Millau beperkt zich niet tot beschrijvingen van wijndomeinen en aparte cuvées, maar zoomt ook verder uit met toelichtingen over het Belgische terroir, de variatie in klassieke en hybride druivensoorten en – vanzelfsprekend – met ook ruime aandacht voor restaurants die Belgische wijnen op de kaart staan hebben. Ook het sterk groeiende oenotoerisme in België heeft zijn plaats in de gids.


In aanloop naar de prijsuitreiking had Wijn en Gaard een kort gesprek met Marc Declerck, CEO van Gault Millau Benelux.

WG: Gefeliciteerd met de Gault&Millau Belgische Wijngids. Er bestaat echter ook al een Gids voor Belgische Wijnen van Vino.be en er is al een Wedstrijd voor Beste Belgische Wijnen. Waarin verschilt het initiatief van Gault&Millau van de reeds bestaande initiatieven?

MD: In hoeverre de gids verschilt van de respectabele bestaande initiatieven van confraters laat ik over aan de beoordeling van de lezer.

WG: Hoe is deze gids precies tot stand gekomen? Ik begreep dat hieraan een gans proces is vooraf gegaan.

MD: Ons team heeft, zoals we het meestal doen, samengewerkt met topspecialisten. 30 van onze beste sommeliers hebben aan de tastings deelgenomen, naast onze meest ervaren wijnproevers  in house . Mijn vennoot Justin  Onclin is al tientallen jaren een wijnproducent en proever in hart en nieren. Ik heb samen met hem ook vele tientallen wijnen doorgenomen. We waren ook zeer verheugd over de medewerking van Stefaan Soenen en Gido Van Imschoot, gepassioneerde experts en volgers van de Belgische wijn. Ik ben fier op wat die ploeg samen heeft neergezet.

WG: Vanwaar komt het incentive om deze gids te maken? Kwam die er op vraag van de wijnsector of past de publicatie toch meer in het beleidsmatig kader van Gault&Millau, dat ook al een wijngids voor Franse en Duitse wijnen heeft? Mogen we de publicatie van deze gids zien als een bekroning van de inspanningen van de Belgische wijnbouwers van de voorbije jaren?

MD: Kwaliteit en kwantiteit zijn de jongste 10 jaar enorm toegenomen. De vraag naar goede lokale producten is in horeca en bij de consument flink gestegen. Dit creëerde een ideale voedingsbodem voor de gids. We zijn fier dat we naast onze Gault&Millau collega’s- licencees in het buitenland nu ook met een volwaardige wijngids kunnen uitpakken.

WG: Geniet u persoonlijk ook graag van een Belgische wijn of gaan uw vinologische genoegens toch naar andere oorden?

MD: Ik drink wijn uit diverse streken, voornamelijk Europees. Mijn basis is oorspronkelijk in de eerste plaats Frankrijk, waar ik de beste kennis van heb, maar de jongste jaren vind ik het heel fijn door vrienden en sommeliers verrast te worden door Belgische wijn. Ook in rood en dat bracht een zeer aangename verrassing en bewustwording.  Soms heel kleine edities, en dan  zeg ik aan iedereen: als je de kans krijgt ze te proeven, doe het meteen want mogelijk komt de trein geen tweede keer voorbij !

WG: Bedankt voor dit gesprek.

 

De Gault&Millau Belgische Wijngids is te koop bij Standaard Boekhandel of via de Webshop van Gault&Millau


2 reacties op “Eerste Gault&Millau Belgische Wijngids is een feit (incl. kort interview met Marc Declerck, CEO van Gault&Millau Benelux)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *