Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

België opnieuw in de prijzen op de Wijnkeuring van de Lage Landen


2023 bleek een recordeditie voor de Wijnkeuring van de Lage Landen. Van de 271 ingezonden wijnen, werden er maar liefst 35 bekroond met een gouden medaille. De uitslag van de keuring werd op 10 september 2023 bekend gemaakt op het Kasteel Amerongen.

De 271 wijnen waren afkomstig van 61 verschillende wijndomeinen, waarvan 15 uit België. Wijndomein Kitsberg kreeg ook nog een bijzondere vermelding bij de uitreiking van de ereprijzen voor de consistente kwaliteit van zijn witte wijn van de voorbije jaren.

Belgische gouden medaillewinnaars:

  • Wijndomein Haksberg: Nanna (2022, wit, zoet) en Rocopo (2020, rood, droog)
  • Wijndomein Kitsberg: Chardonnay (2022, wit, droog), Chardonnay “Krachtig” (2022, wit, droog) en Pinot blanc (2022, wit, droog)

Belgische zilveren medaillewinnaars:

Belgische bronzen medaillewinnaars:

  • Coteaux Des Avelines: Evasion (2022, wit, droog)
  • Carrijn: Oudenhoofs Aperitiefskei (2021, wit, zoet), ROOD 2021 (2021, rood, droog)
  • Petrushoeve: Petrushoeve Solaris (2022, wit, half droog), Petrushoeve Cabernet Cortis (2020, rood, droog)
  • Vignoble des Agaises: Ruffus – Brut Sauvage (Geen, mousserend wit, brut nature), Ruffus – Chardonnay Brut (Geen, mousserend wit, extra brut), Ruffus – Grand millésime 2018 (2018, mousserend wit, extra brut)
  • Wijndomein Sassenbroek: Claire Martin Blanc de Blancs (2019, mousserend wit, brut nature)
  • Wijndomein Vigna: Lorenzo (2019, wit, droog), Felipe (2020, rood, droog) en Oliver (2020, mousserend wit, brut nature)
  • Wijngaard Ten Gaerde: ten Gaerde WIT Müller Thurgau 2022 (2022, wit, droog), ten Gaerde WIT Johanniter – Solaris 2022 cuvée Lien (2022, wit, droog), ten Gaerde WIT Souvignier Gris 2022 (2022, wit, half droog), ten Gaerde WIT Johanniter 2022 (2022, wit, droog), ten Gaerde ROSE Pinot Noir 2022 (2022, rosé, droog), ten Gaerde ROSE Rondo – Cabernet Cortis 2022 cuvée Jill (2022, rosé, droog)
  • Wijnkasteel Vandeurzen: Pure White Chardonnay (2020, wit, droog), Chardonnay Carat (2020, wit, droog), Albariño (2022, wit, droog), Tempranillo (2019, rood, droog)
  • Verlooy Winery: CYANUS Auxerrois Chardonnay Barrique (2022, wit, droog), CYANUS Auxerrois Chardonnay (2022, wit, droog), ROSSELA Pinot Noir (2022, rosé, droog)
  • Het-Welvaeren: Het-Welvaeren Wit (2022, wijn wit, droog) en Den Toren Rosé (2022, wijn rosé, droog)

De Wijnkeuring is een initiatief van de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN), een Nederlandse landelijke aanbieder van wijnopleidingen. Wijnen van deelnemende wijnbouwers uit Nederland en België worden gekeurd bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse. Een vaste organisatie van proevers beoordeelt de wijnen ‘blind’ op smaak en kwaliteit. Hun scores worden vertaald naar medailles en zegels:

4,5 – 5,00 punten = Goud
4,0 – 4,49 punten = Zilver
3,5 – 3,99 punten = Brons
3,0 – 3,49 punten = Zegel

In het verleden werd al kritiek geuit op de organisatie van de Wijnkeuring van de Lage Landen. De kritiek focust zich enerzijds op het commerciële karakter van de wedstrijd en anderzijds op het feit dat maar een beperkt deel van de wijnbouwers uit Vlaanderen en Nederland  wijnen insturen, waardoor de bekroningen een vertekend beeld kunnen geven over welke wijnen en wijndomeinen de beste kwaliteit leveren.

Zonder me uit te spreken over de grond van de zaak, lijkt het me sowieso voor de organisator van een wedstrijd niet vanzelfsprekend om wijnbouwers uit België en Nederland, die meestal maar een beperkt areaal hebben, aan te zetten om wijnen in te sturen, zeker wanneer ze daarvoor moeten betalen én ze eigenlijk, door de beperkte opbrengst, sowieso al vrij zeker zijn dat ze al hun wijnen kunnen verkopen (en ze die opbrengst ook nodig hebben om te overleven en te groeien).

Anderzijds, zou het ook van een zekere volwassenheid van de wijnsector in België en Nederland getuigen als de wijnbouwers die beweren te streven naar een kwalitatief product, met een open vizier hun wijnen met elkaar gaan vergelijken. Dát die sector langzamerhand volwassen wordt, blijkt uit het feit dat er hoe langer hoe meer formele en informele proefsessies rond Belgische en Nederlandse wijnen georganiseerd worden, dat er in ons taalgebied ondertussen al een aantal concours georganiseerd worden én ook uit het feit dat Belgische en Nederlandse wijnbouwers hoe langer hoe meer meedingen in internationale concours, waar hun wijnen vergeleken worden met de wereldtop.

Met alle voorbehoud dat bij om het even welke wedstrijd kan gemaakt worden, kunnen we alleen maar de winnaars van deze editie van de Wijnkeuring van de Lage Landen feliciteren en hopen dat België en Nederland ook in de toekomst mooie wijnen blijven produceren.

Meer informatie op de website Nederlandse Wijninfo.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *