En wáár ligt die wijngaard precies? Rudy De Vos voelde zich op een bepaald moment meer een levende Google Maps in plaats van een wijnbouwer. Toen hij op een bepaald moment nog maar eens dezelfde vraag kreeg, antwoordde hij eenvoudig met “dichtbij Gent”, “Près de Gand” dus…
Toen Rudy De Vos de opleiding tot wijnbouwer volgde bij Syntra Ieper, plantte hij aanvankelijk tien verschillende druivenrassen in zijn tuin in Moortsele, vijf klassieke rassen en vijf hybride rassen. Toen hij in 2012 besliste om van zijn hobby zijn beroep te maken, koos hij bewust om dat uitsluitend met vitis vinifera druiven te doen. Niet dat hij principieel bezwaren heeft tegen het gebruik van hybrides, maar hij dacht dat het commercieel risico te groot zou zijn. Wie kent de namen van die “nieuwe rassen” en sluit het verwachtingspatroon van de consument wel aan bij de smaak en de geur van hybride wijnen? De druivensoorten waar toen voor gekozen werd, vormen nog steeds de basis van de wijnen van wijndomein Près de Gand: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, auxerrois en cabernet dorsa. In de proefwijngaard bij hun woning staan wel nog steeds 150 stokken van hybride druiven. Niet om er wijn van te maken, maar om te observeren hoe ze zich gedragen bij verschillende klimatologische omstandigheden. Hoe rijpen ze wanneer het erg warm en droog is? Wat met de vaak geroemde schimmelresistentie? Wijn maakt Rudy er dus niet van, maar op warme dagen serveert hij je wel een verfrissend glas hybride druivensap.
De eerste aanplant besloeg 0,5 ha in de buurt van zijn woonplaats op het grondgebied Bottelare. Al snel kocht het koppel echter 4,5 ha grond in Borsbeke. De locatie en de bodemsamenstelling van de wijngaard werd grondig geanalyseerd. De wijngaard ligt op een zuidflank met het hoogste punt op 80 m, wat het hoogste punt uit de streek is. Door de oriëntatie en de hellingsgraad van het perceel is de kans op vorstschade relatief klein, ondanks het feit dat het onderste niveau waarop de wijnranken gebonden worden, vrij laag is. Sowieso wordt op het laagste punt van de wijngaard een strook van een twintigtal meter vrij gelaten langs waar de koude uit de wijngaard kan wegvloeien. Ook de aanpalende percelen van de buren liggen lager.
Op de plaats waar de wijngaard gesitueerd is, waren vroeger weides voor paarden. Het perceel werd nooit gebruikt voor akkerbouw – in tegenstelling tot de belendende percelen – en werd nooit extra bemest. De bodem is dus vrij arm, ideaal voor wijnbouw. De bodem bestaat uit zand en leem met daaronder een dikke laag kiezel, wat zorgt voor een goede drainage van de bodem en wat sporenvorming – die kan leiden tot schimmels – tegen gaat.
Domein Près de Gand werkt volgens het principe van culture raisonnée. Er worden geen herbiciden gebruikt op het domein en ook pesticiden worden zo veel mogelijk gemeden. Wijndomein Près de Gand gelooft dat wijnstokken het meest gebaat zijn met een bodem die microbiologisch in evenwicht is. De stokken staan op 1,1 m afstand van elkaar en de rijen staan 2 m uit elkaar. De opbrengst wordt beperkt door onder meer groene snoei om zo de concentratie van de wijn te verhogen, iets waar zeker de cabernet dorsa (kruising van cabernet sauvignon en dornfelder) baat bij heeft. Er staan 20.000 stokken aangeplant, wat op het eind van de rit tot ongeveer 20.000 flessen leidt. Dat aantal wordt door Rudy De Vos ervaren als het maximum wat je kan verwerken, zonder extra personeel en extra investeringen te moeten aantrekken.
Ook tijdens het vinificatieproces probeert Rudy De Vos zo weinig mogelijk in te grijpen. Er worden geen artificiële aroma’s toegevoegd en voor de vinificatie van de cabernet dorsa maakt hij enkel gebruik van endogene gisten. De wijn wordt niet geklaard of gefilterd. Er wordt voor gekozen om de droesem op zijn eigen tempo te laten bezinken in het vat om zo een maximum aan smaak en aroma’s te bewaren. Toevoegen van sulfiet wordt tot een minimum beperkt.
Domein Près de Gand produceert 60% mousserende wijnen en 40% stille wijnen. Het merendeel daarvan wordt verkocht aan individuele klanten, maar een steeds belangrijker deel van de opbrengst vindt ook zijn weg naar restaurants in de buurt.
Voor zijn mousserende wijnen mikt Domein Près de Gand op een strakke stijl met een lange rijping op fles. Rudy De Vos probeer elk jaar een brut nature te maken met zero dosage. De brut nature wijnen zijn een assemblage van chardonnay, pinot noir en pinot meunier, waarbij de verhoudingen van jaar tot jaar kunnen verschillen. Voor de versie van 2018 werd uitgegaan van een rijping op fles van 20 maand. De versie van 2019 kende zelfs een rijping van 25 maand op fles. Momenteel is er ook een chardonnay extra brut op de markt, bestaande uit een blend van wijnen uit 2018 en 2019. De Blanc de blancs brut 2020 met 6 gram restsuiker bestaat voor 70% uit auxerrois en voor 30% uit chardonnay. De rosé schuimwiijn 2019 van 100% pinot meunier is met 6 gram restsuiker/liter een strakke brut met een flesrijping van 15 maand.
Près de Gand produceert ook stille wijnen. Voor rode wijn wordt telkens gekozen voor monocepages van pinot noir en cabernet dorsa, waarbij, indien de omstandigheden het toelaten, telkens een standaard type gemaakt wordt en een “barrique” type met een vatrijping van minstens 17 maand.
Ook voor stille witte wijnen wordt geopteerd voor monocepages, namelijk van chardonnay en van auxerrois. Ook bij de witte wijnen wordt er geëxperimenteerd met vatrijping. Zo kende de chardonnay barique een vatrijping van 15 maand.
De wijnen van Près de Gand werden de voorbije jaren al een aantal keer bekroond: in 2019 won de de Pinot Meunier Rosé 2017 Brut op de Wedstrijd Beste Belgische wij een bronzen medaille. Een jaar later won dezelfde wijn zelfs een gouden medaille. In 2021 won ook de Chardonnay Extra Brut 2018 een bronzen medaille en op de recentste verkiezing in 2022 kreeg Rudy De Vos ook voor zijn Brut Nature 2019 een bronzen medaille mee naar huis.
Sinds 2021 schrijft Près de Gand zich ook in in het Belgisch appellatie systeem. De stille wijnen hebben de classificatie BGA Vlaamse Landwijn en de mousserende wijnen maken deel uit van de BOB Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn.
Op 5 februari woonde ik een tasting bij van vijf mousserende wijnen van Près de Gand. De proefnotities daarvan vind je later op deze blog.
Meer informatie: website Wijndomein Près de Gand.
(c) foto’s Wijndomein Près de Gand