Wijn en Gaard – Over Belgische wijn

Wijndomein Cense de l’Alouette: Cuvée Denise 2021


  • Domein: Cense de l’Aloutte
  • Cuvée: Cuvée Denise
  • Appellatie: BOB Heuvellandse Wijn
  • Jaartal: 2021
  • Bodem: ondergrond van zandleem met kiezel en (rode) ijzerzandsteen, bovengrond ‘duinenlaag’ (‘Formatie van Tielt’) met zandleem en (rode) ijzerzandsteen, typisch voor de streek van het Heuvelland. Zuidwaarts gericht perceel op de 18e eeuwse site met de gelijknamige naam
  • Druiven: 100% chardonnay
  • Manuele pluk en triage
  • Vinificatie en opvoeding: persing van volledige trossen zonder delestage, vergisting én opvoeding op nieuwe Franse eiken vaten
  • Alcoholprecentage : 13%

Deze chardonnay van wijndomein Cense de l’Alouette heeft een bleke citroengele kleur. Hij is helder en zuiver en heeft een glanzende spiegel. Er is geen residu of rest-co2 aanwezig in het glas.

In de neus primeren vooral de rijpere fruitaroma’s: rijpe appel, rijp steenfruit (perzik, abrikoos), een licht exotisch toets (mango)zelfs met op de achtergrond een lichte vanilletoets. De ‘rijpere’ aroma’s worden in evenwicht gehouden door een hint van citrus, waardoor de wijn toch ook iets fris blijft behouden in de neus.

In de mond kent de wijn een volle en ronde aanzet waarin we een bevestiging proeven van de rijpere fruitaroma’s, die ook hier mooi ondersteund worden door fijne zuren, die de overhand krijgen in de middenbouw en mee gaan tot in de finale die lang is.

Cuvée Denise, vernoemd naar de moeder van de wijnbouwer, is een frisse, fruitige en volle wijn die gastronomisch nu al breed inzetbaar is: forel in botersaus of met amandelen, vitello tonato, lichte kalfsvleesgerechten, koude kip, … Momenteel vertoont de wijn nog volop karakteristieken van een jonge wijn waarin de fruitaroma’s nog nadrukkelijk aanwezig zijn. Wellicht kan deze cuvée mooi ouderen, waarbij secundaire en tertiaire aroma’s meer op de voorgrond zullen komen en de invloed van de houtopvoeding mogelijk groter zal worden en de gastronomische inzetbaarheid nog breder zal worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *